Clicking Relay

Our most popular forum is for Citroën problems, discussions and chat.
Specialising in AX, BX, ZX, Xantia,C5, Xsara, Saxo and XM. CX, 2cv & Berlingo, all are welcome.NOT for selling cars/parts!

Moderator: RichardW

Jon
x 1

Clicking Relay

Postby Jon » Mon Aug 05, 2002 4:46 pm

My car, ZX TD Aura 1993.
Standard electrically apart from Nokia handsfree kit.
Theres a clicking noise from the fusebox area (where the relays are!) that sounds like a relay switching on and off rapidly. It can occur at random, sometimes I go over a bump and it starts clicking, sometimes if I turn the lights on, and sometimes after I use the indicators.Everything electrical still works fine.
I tried to find the cause with the car stationary,engine running and the fusebox cover off, then turning on and off various electrical items, without sucess. I'm worried that the relay may be flashing my lights or indicators without me knowing it, the clicking sounds quite angry?
I know its a long shot but has anyone alse ever come across this problem, if so whats the cause? I'm baffled.
Jon Wood
IT Supervisor
GSF t/as Andyspares
0 x

alan s
RIP 2010
Posts: 2624
Joined: Fri Jan 26, 2001 4:53 pm
Location: Australia
My Cars:
x 2

Postby alan s » Mon Aug 05, 2002 7:05 pm

My guess is that you have got a moisture problem or a dodgy connection that is activating the solenoid in a relay.
If it is something associated with the lights, it could be that the light "flasher" on the indicator stalk could have loose internals which as you suspect may be causing intermittent flashing of the lights. You'll probably have this confirmed the first time a traffic cop pulls you up & accuses you of warning oncoming cars about the radar trap up ahead.<img src=icon_smile_shock.gif border=0 align=middle>
The reason I may seem to be speaking with such authority is that I have a F@*d that does exactly the same thing only slightly different; it switches from low to high beam when it feels like it. I have however seen the problem with the light flasher on Toyotas in times gone by.
Alan S
0 x

Jon
x 1

Postby Jon » Mon Aug 05, 2002 8:47 pm

Thanks Alan,
I'll check the light switch out.
I did take out all the relays, shake them, and put them back in, could not find anything wrong!
I'll report back again soon.
Jon Wood
IT Supervisor
GSF t/as Andyspares
0 x

NiSk
Posts: 1435
Joined: Thu Jan 24, 2002 9:11 pm
Location: Sweden
My Cars:

Postby NiSk » Tue Aug 06, 2002 12:38 pm

Next time you take the relays out, give the terminal a go over with a good electrical lubricant, push them into their sockets and pull them out again a few times. If this doesn't cure your buzzing, then its down to either an internal fault (they corrode inside the plastic cover as well, you know)or some external error causing the control voltage to fluctuate (as alans has already suggested).
//NiSk
0 x

Rich
Posts: 109
Joined: Sun May 26, 2002 11:59 pm
Location: United Kingdom
My Cars:

Postby Rich » Wed Aug 07, 2002 1:42 am

Hi all,
My dad has had exactly the same problem with his '94 Xantia SX/TD. I found out that it was the headlamp/indicator stalk switch getting a little worn/sloppy, as the problem seems to go away when i "tweak" the stalk. I just have not got around to replacing the stalk yet!! Hope this may give you some other avenues to explore......
Regards, Rich. P.S. KEEP IT CITROEN!!!!!
0 x

Jon
x 1

Postby Jon » Thu Aug 08, 2002 1:51 pm

Fixed it.
After "exhaustive" testing (OK, removing the relays one by one and driving round the works car park!)I traced fault to the flasher unit relay. Fitting a new one has stopped the clicking. Its odd that the indicators/hazards were still working fine even though the old relay sounded like it was going to self distruct.
Another lesson learned.
Jon Wood
IT Supervisor
GSF t/as Andyspares
0 x


Return to “Citroën”

Who is online

Users browsing this forum: dave m, Google [Bot], Paul-R and 4 guests